Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
Oto najprawdopodobniej najprostszy przepis na krewetki jak znajdziecie w Internecie. 🙂 Krewetki podlewane białym winem w rozpływającym się w ustach sosie na bazie masła, czosnku i chili… no, chyba nie muszę mówić nic więcej?
Masło + czosnek = idealny przepis na krewetki. W tym wydaniu są nie tylko smaczne, ale i ekspresowe do przygotowania. Dodajmy jeszcze troszkę pikanterii, czyli drobno posiekanej lub sproszkowanej papryczki chilli, posypmy wszystko pietruszką i voilà.
Krewetki idealne sprawdzą się jako obiad jak i przystawka do dania głównego. Polecam zwłaszcza w połączeniu ze świeżą bagietką bądź makaronem. 🙂
Spróbujcie również:
Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody pokarmowe (ciemne nitki). Na szczęście sporo mrożonych krewetek jest już oporządzonych, więc nie musisz robić tego kroku.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i chili. Smaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj krewetki.
Krewetki rozłóż równomiernie na patelni, dolej wino i sok z cytryny. Smaż krewetki przez ok 2 minuty na jednej stronie, potem przekręć na drugą i trzymaj przez ok. minutę na ogniu.
Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia.
Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody pokarmowe (ciemne nitki). Na szczęście sporo mrożonych krewetek jest już oporządzonych, więc nie musisz robić tego kroku.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i chili. Smaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj krewetki.
Krewetki rozłóż równomiernie na patelni, dolej wino i sok z cytryny. Smaż krewetki przez ok 2 minuty na jednej stronie, potem przekręć na drugą i trzymaj przez ok. minutę na ogniu.
Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia.
Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego!
3 thoughts on “Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym”