Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro

Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro - kuchnia meksykańska

Quesadilla (queso – ser) to znane danie kuchni meksykańskiej, składające się z podgrzanych placków tortilla, roztopionego sera i dodatków, które w klasycznym przepisie są opcjonalne. Ja przygotowałam quesadilla z kurczakiem w wersji na ostro z domowo robionymi plackami tortilla. Tylko palce lizać!

W meksyku quesadilla stanowi danie śniadaniowe, ale w ciągu dnia również jest sprzedawana na ulicach jako przekąska albo pełnoprawny obiad.
Odmian tego klasycznego meksykańskiego dania jest mnóstwo, gdyż wystarczy w farsz wsadzić wszystko na co ma się ochotę, zapiec z serem, a danie i tak wyjdzie naprawdę pyszne. Jednak do najbardziej popularnych należy quesadilla z kurczakiem (na którą przepis poniżej) lub z chorizo. Ja zrobiłam wersję pikantną, gdyż świetnie komponuje się z warzywami i wędzonym serem.

Polecam samemu zrobić placki tortilla, tak jak w przepisie poniżej, jednak wiem że nie zawsze jest to możliwe. Od razu zaznaczam: z kupnymi plackami danie też smakuje bardzo dobrze. 🙂

Lubicie kuchnię meksykańską? W takim razie zobaczcie:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE
CIASTO
 150 g mąki przennej, pełnoziarnistej
 80 ml gorącej wody
 2 łyżki oleju
 szczypta soli
FARSZ
 200 g mięsa z piersi kurczaka
 1/2 cukinii
 100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego
 3 papryczki chili + jalapeños
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 garść koktajlowych pomidorków
 garść szpinaku
 opcjonalnie; kapary i oliwki
 oliwa z oliwek, masło
 przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
PLACKI TORTILLA
1

Przygotuj tortillę (pomiń ten krok, jeśli kupiłeś/aś już placki, chociaż przepis najlepiej smakuje z własnymi tortillami).
Z mąki i wody wyrób ręcznie elastyczne ciasto, dodaj sól i olej, i podziel na 4 równe części. Odstaw na kilka minut.

2

Kawałki ciasta rozwałkuj najcieniej jak tylko możliwe, najlepiej bez podsypywania mąką.

3

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię i smaż przez ok. 20 sekund na stronę (powinny pojawić się pęcherzyki).
Ja dla smaku lekko smaruję patelnię oliwą, ale to jest kompletnie opcjonalne.

FARSZ
4

Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą, pieprzem, chili oraz słodką papryką. Podsmaż najlepiej na grillowanej patelni.

5

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

6

Cukinię, pomidorki i papryczki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka i smaż aż zmiękną. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki i kapary, i wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym i oregano.
Tak przygotowany farsz dopraw w razie potrzeby na ostro.

QUESADILLA
7

Na suchej patelni wyłóż placek, posyp z dołu serem i nałóż cienką warstwę farszu i posyp jeszcze raz z serem z góry. Przykryj drugim plackiem i smaż z obu stron aż ser się rozpuści.
Czynność powtórz jeden raz (druga porcja).

8

Podawaj z ulubionymi sosami (polecam guacamole bądź ostry sos pomidorowy). Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE
CIASTO
 150 g mąki przennej, pełnoziarnistej
 80 ml gorącej wody
 2 łyżki oleju
 szczypta soli
FARSZ
 200 g mięsa z piersi kurczaka
 1/2 cukinii
 100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego
 3 papryczki chili + jalapeños
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 garść koktajlowych pomidorków
 garść szpinaku
 opcjonalnie; kapary i oliwki
 oliwa z oliwek, masło
 przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
PLACKI TORTILLA
1

Przygotuj tortillę (pomiń ten krok, jeśli kupiłeś/aś już placki, chociaż przepis najlepiej smakuje z własnymi tortillami).
Z mąki i wody wyrób ręcznie elastyczne ciasto, dodaj sól i olej, i podziel na 4 równe części. Odstaw na kilka minut.

2

Kawałki ciasta rozwałkuj najcieniej jak tylko możliwe, najlepiej bez podsypywania mąką.

3

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię i smaż przez ok. 20 sekund na stronę (powinny pojawić się pęcherzyki).
Ja dla smaku lekko smaruję patelnię oliwą, ale to jest kompletnie opcjonalne.

FARSZ
4

Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą, pieprzem, chili oraz słodką papryką. Podsmaż najlepiej na grillowanej patelni.

5

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

6

Cukinię, pomidorki i papryczki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka i smaż aż zmiękną. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki i kapary, i wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym i oregano.
Tak przygotowany farsz dopraw w razie potrzeby na ostro.

QUESADILLA
7

Na suchej patelni wyłóż placek, posyp z dołu serem i nałóż cienką warstwę farszu i posyp jeszcze raz z serem z góry. Przykryj drugim plackiem i smaż z obu stron aż ser się rozpuści.
Czynność powtórz jeden raz (druga porcja).

8

Podawaj z ulubionymi sosami (polecam guacamole bądź ostry sos pomidorowy). Smacznego!

Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro
Domowa Quesadilla z kurczakiem na ostro - kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska, czyli domowa quesadilla z kurczakiem na ostro
Domowa Quesadilla z kurczakiem na ostro - kuchnia meksykańska

3 thoughts on “Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.