
Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad

Pizza na spodzie z cukinii to danie pyszne, lekkie, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna domowa pizza.
Fit pizza na spodzie z cukinii nie zastąpi w 100% klasyki, nie ma co przekonywać inaczej. Jednakże ta wersja jest naprawdę bliska oryginałowi, z chrupiącym spodem, aromatycznym sosem i rozciągającą się mozzarellą… po prostu mniam! Konsystencja ciasta jest podobna do tego na placki, wystarczy je zapiec, przygotować sos pomidorowy i położyć ulubione dodatki. Warto dodać, że cukiniowy zamiennik nie tylko jest mniej ciężkostrawny, ale jest również znacznie szybszy w wykonaniu. 🙂
Do przygotowania cukiniowego ciasta nie użyłam żadnej mąki. Tak naprawdę wystarczy bardzo dokładnie wycisnąć wodę z warzywa, resztę roboty zrobią jajka. Co to daje? Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis nie tylko jest mniej kaloryczny – jest także bezglutenowy.
Lubicie przepisy z cukinii? Ja również! Zobaczcie:
- Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli
- Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą
- Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
- Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro
- Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!)
Cukinię obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Kilkakrotnie wyciśnij z niej wodę - to bardzo ważne! W przeciwnym razie "ciasto" się nie zbije.
Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano.
Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. Ja zostawiłam sobie kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby.
Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.
Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj z przyprawami (oregano, papryka, sól, pieprz) i duś na małym ogniu przez chwilę.
Upieczony spód z cukinii posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż ulubione dodatki i przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą.
Wstaw pizzę na ok. 5-8 minut do piekarnika - aż ser się rozpuści. Voilà!
Składniki
Przygotowanie
Cukinię obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Kilkakrotnie wyciśnij z niej wodę - to bardzo ważne! W przeciwnym razie "ciasto" się nie zbije.
Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano.
Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. Ja zostawiłam sobie kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby.
Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.
Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj z przyprawami (oregano, papryka, sól, pieprz) i duś na małym ogniu przez chwilę.
Upieczony spód z cukinii posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż ulubione dodatki i przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą.
Wstaw pizzę na ok. 5-8 minut do piekarnika - aż ser się rozpuści. Voilà!


Zrobiłam 😉 pyszna