Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono

Domowe podpłomyki z jajkiem i masłem czosnkowym - fit śniadanie na słono
 

Szukacie pomysłu na wytrawne śniadanie? To się świetnie składa, bo przygotowałam właśnie domowe podpłomyki z rozpływającym się w ustach masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym. Pożywne i sycące danie!

Grzanki na śniadanie chodziły już za mną od dłuższego czasu. Nie chciałam jednak przepisu, gdzie z samego rana trzeba byłoby piec ciasto w piekarniku, dlatego zdecydowałam się zrobić domowe podpłomyki na suchej patelni.

Co ciekawe, podpłomyki mają dość neutralny smak, ale w połączeniu z ziołowym masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym przepis po prostu zachwyca. Danie jest proste, szybkie, przepyszne, a do tego pożywne i sycące. Czego chcieć więcej? 🙂

Szukacie inspiracji na śniadanie? Polecam:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 120 g płatków owsianych/mąki owsianej
 pół szklanki ciepłej wody
 4 jajka
 10 g masła
 2 ząbki czosnku
 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
 przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
GRZANKI
1

Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Pomiń ten krok, jeśli używasz mąki owsianej.

2

Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, zrób dołeczek i stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciasto łyżką.
Następnie wyrób ciasto dłońmi, od czasu do czasu dodając wody, jeśli wyjdzie zbyt twarde.

3

Podziel ciasto na 4-5 części, uformuj z nich kulki i przykryj mokrą ściereczką/ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 5 minut.
Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm.

4

Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przełóż na talerz i przykryj ściereczką.

DODATKI
5

Masło wymieszaj z czosnkiem przetartym przez praskę i łyżeczką oregano oraz bazylii.

6

Sadzone jajka wyłóż na posmarowane masłem czosnkowym grzanki, udekoruj pomidorem i bazylią. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 120 g płatków owsianych/mąki owsianej
 pół szklanki ciepłej wody
 4 jajka
 10 g masła
 2 ząbki czosnku
 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
 przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
GRZANKI
1

Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Pomiń ten krok, jeśli używasz mąki owsianej.

2

Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, zrób dołeczek i stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciasto łyżką.
Następnie wyrób ciasto dłońmi, od czasu do czasu dodając wody, jeśli wyjdzie zbyt twarde.

3

Podziel ciasto na 4-5 części, uformuj z nich kulki i przykryj mokrą ściereczką/ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 5 minut.
Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm.

4

Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przełóż na talerz i przykryj ściereczką.

DODATKI
5

Masło wymieszaj z czosnkiem przetartym przez praskę i łyżeczką oregano oraz bazylii.

6

Sadzone jajka wyłóż na posmarowane masłem czosnkowym grzanki, udekoruj pomidorem i bazylią. Smacznego!

Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono
Domowe podpłomyki z jajkiem i masłem czosnkowym
Owsiane podpłomyki z jajkiem i masłem czosnkowym
Domowe podpłomyki z jajkiem i masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *