
Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono

Szukacie pomysłu na wytrawne śniadanie? To się świetnie składa, bo przygotowałam właśnie domowe podpłomyki z rozpływającym się w ustach masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym. Pożywne i sycące danie!
Grzanki na śniadanie chodziły już za mną od dłuższego czasu. Nie chciałam jednak przepisu, gdzie z samego rana trzeba byłoby piec ciasto w piekarniku, dlatego zdecydowałam się zrobić domowe podpłomyki na suchej patelni.
Co ciekawe, podpłomyki mają dość neutralny smak, ale w połączeniu z ziołowym masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym przepis po prostu zachwyca. Danie jest proste, szybkie, przepyszne, a do tego pożywne i sycące. Czego chcieć więcej? 🙂
Szukacie inspiracji na śniadanie? Polecam:
- Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono
- Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem
Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Pomiń ten krok, jeśli używasz mąki owsianej.
Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, zrób dołeczek i stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciasto łyżką.
Następnie wyrób ciasto dłońmi, od czasu do czasu dodając wody, jeśli wyjdzie zbyt twarde.
Podziel ciasto na 4-5 części, uformuj z nich kulki i przykryj mokrą ściereczką/ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 5 minut.
Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm.
Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przełóż na talerz i przykryj ściereczką.
Masło wymieszaj z czosnkiem przetartym przez praskę i łyżeczką oregano oraz bazylii.
Sadzone jajka wyłóż na posmarowane masłem czosnkowym grzanki, udekoruj pomidorem i bazylią. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Pomiń ten krok, jeśli używasz mąki owsianej.
Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, zrób dołeczek i stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciasto łyżką.
Następnie wyrób ciasto dłońmi, od czasu do czasu dodając wody, jeśli wyjdzie zbyt twarde.
Podziel ciasto na 4-5 części, uformuj z nich kulki i przykryj mokrą ściereczką/ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 5 minut.
Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm.
Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przełóż na talerz i przykryj ściereczką.
Masło wymieszaj z czosnkiem przetartym przez praskę i łyżeczką oregano oraz bazylii.
Sadzone jajka wyłóż na posmarowane masłem czosnkowym grzanki, udekoruj pomidorem i bazylią. Smacznego!

