
Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.
Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. Przed pieczeniem posmaruj bułki jednym jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
0 porcje