Opcje wydruku

Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas20 min.

Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 250 g krewetek (ja użyłam mrożonych)
 3 ząbki czosnku
 3 łyżki masła (ok 40 g)
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
 sok z cytryny
 chili, sól morska, pieprz
 posiekana natka pietruszki
 do podania: pieczywo bądź makaron
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody pokarmowe (ciemne nitki). Na szczęście sporo mrożonych krewetek jest już oporządzonych, więc nie musisz robić tego kroku.

2

Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i chili. Smaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj krewetki.

3

Krewetki rozłóż równomiernie na patelni, dolej wino i sok z cytryny. Smaż krewetki przez ok 2 minuty na jednej stronie, potem przekręć na drugą i trzymaj przez ok. minutę na ogniu.

4

Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia.

5

Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2