Opcje wydruku

Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy i szybki obiad

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania10 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas30 min.

Fit pizza na spodzie z cukinii – zdrowy i szybki obiad, przepis na cukinię

SKŁADNIKI
 340 g cukinii (ok 1,5 warzywa)
 2 jajka
 1 opakowanie sera mozzarella (najlepiej light)
 3 pomidory
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (1 łyżka), chili (1/2 łyżeczki), oregano (2 łyżki), garść świeżej bazylii
 oliwa z oliwek
 ulubione dodatki jak np. oliwki
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Spód z cukinii
1

Cukinię obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Kilkakrotnie wyciśnij z niej wodę - to bardzo ważne! W przeciwnym razie "ciasto" się nie zbije.

2

Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano.

3

Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Sos
4

Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. Ja zostawiłam sobie kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby.

Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.

5

W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.

6

Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj z przyprawami (oregano, papryka, sól, pieprz) i duś na małym ogniu przez chwilę.

Pizza
7

Upieczony spód z cukinii posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż ulubione dodatki i przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą.

8

Wstaw pizzę na ok. 5-8 minut do piekarnika - aż ser się rozpuści. Voilà!