
Pieczony łosoś z rozmarynem podawany z purée z marchwi

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba. Nie dość, że smakuje wybornie, ma mnóstwo wartościowych składników, to jeszcze można go przygotować stosunkowo łatwo. Dlatego dzisiaj to pieczony łosoś króluje na moim stole – zapiekany w maśle, czosnku i rozmarynie, podawany z puree marchewkowym i ogórkiem… Mmm, pycha! A dzięki pewnym trikom ryba wyjdzie nie tylko soczysta, ale i chrupiąca… 🙂
Łosoś, pomimo tego, że jest bardziej kaloryczny niż inne ryby, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu jest bardzo wartościowym składnikiem codziennej diety. Ale to nie wszystko! W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D – zjedzenie 100 g świeżej ryby pozwoli na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 73 do 87%, w zależności od pochodzenia ryby. Ogólnie – polecam. 🙂 Łosoś najzdrowszy jest zapiekany bądź grillowany – dzisiaj na blogu będzie to przepis na łosoś pieczony.
Mi ryba wyszła nie tylko niesamowicie aromatyczna, ale soczysta i, co zaskakujące, chrupiąca. Aby właśnie takiego łososia zrobić musicie trzymać się dwóch głównych zasad.
- Łososia należy włożyć do zimnego piekarnika. Dzięki temu, że ryba będzie nagrzewała się wraz z piekarnikiem, zatrzyma soki w środku i będzie soczysta.
- Łososia piecz do góry skórką, która jest obficie polana sokiem z cytryny – dzięki temu ryba wyjdzie chrupiąca.
Danie podaję z purée marchwiowym oraz kwaśnym ogórkiem na przełamanie smaku. Smacznego!
Lubisz ryby bądź owoce morza? Polecam:
- Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
- Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
- Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami
- Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
Filety z łososia dokładnie umyj i sprawdź czy nie zostało w nich ości.
Można ściągnąć skórkę z ryby, ale ja osobiście odradzam - dzięki temu łosoś będzie bardziej chrupiący.
Umytego łososia wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie wsmaruj w niego sól, pieprz, lubczyk i przede wszystkim - rozmaryn (obtocz przyprawami z każdej strony).
Wszystko posyp plasterkami czosnku.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż roztopione masło - możesz je posypać solą.
Następnie do naczynia przełóż łososia i ułóż go skórką do góry (bardzo ważne!).
Polej rybę obficie sokiem z cytryny, dodaj na wierzch ew. kolejną porcję przypraw.
Piecz rybę przez 25 min. w 180*C.
Łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczony jest bez dodatków - dzięki temu będzie idealnie soczysty.
Po wyjęciu z piekarnika obficie skropl rybę jeszcze raz sokiem z cytryny.
Marchewki zagotuj aż będą miękkie.
Posyp solą, pieprzem, dodaj czosnek i opcjonalnie rozmaryn.
Zblenduj wszystko na gładką całość.
Składniki
Przygotowanie
Filety z łososia dokładnie umyj i sprawdź czy nie zostało w nich ości.
Można ściągnąć skórkę z ryby, ale ja osobiście odradzam - dzięki temu łosoś będzie bardziej chrupiący.
Umytego łososia wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie wsmaruj w niego sól, pieprz, lubczyk i przede wszystkim - rozmaryn (obtocz przyprawami z każdej strony).
Wszystko posyp plasterkami czosnku.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż roztopione masło - możesz je posypać solą.
Następnie do naczynia przełóż łososia i ułóż go skórką do góry (bardzo ważne!).
Polej rybę obficie sokiem z cytryny, dodaj na wierzch ew. kolejną porcję przypraw.
Piecz rybę przez 25 min. w 180*C.
Łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczony jest bez dodatków - dzięki temu będzie idealnie soczysty.
Po wyjęciu z piekarnika obficie skropl rybę jeszcze raz sokiem z cytryny.
Marchewki zagotuj aż będą miękkie.
Posyp solą, pieprzem, dodaj czosnek i opcjonalnie rozmaryn.
Zblenduj wszystko na gładką całość.

Pieczony łosoś z rozmarynem, masłem i czosnkiem podawany z purée marchewkowym i ogórkiem