
Filety z łososia dokładnie umyj i sprawdź czy nie zostało w nich ości.
Można ściągnąć skórkę z ryby, ale ja osobiście odradzam - dzięki temu łosoś będzie bardziej chrupiący.
Umytego łososia wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie wsmaruj w niego sól, pieprz, lubczyk i przede wszystkim - rozmaryn (obtocz przyprawami z każdej strony).
Wszystko posyp plasterkami czosnku.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż roztopione masło - możesz je posypać solą.
Następnie do naczynia przełóż łososia i ułóż go skórką do góry (bardzo ważne!).
Polej rybę obficie sokiem z cytryny, dodaj na wierzch ew. kolejną porcję przypraw.
Piecz rybę przez 25 min. w 180*C.
Łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczony jest bez dodatków - dzięki temu będzie idealnie soczysty.
Po wyjęciu z piekarnika obficie skropl rybę jeszcze raz sokiem z cytryny.
Marchewki zagotuj aż będą miękkie.
Posyp solą, pieprzem, dodaj czosnek i opcjonalnie rozmaryn.
Zblenduj wszystko na gładką całość.
2 porcje