Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem
Szukacie pomysłu na proste danie ze szparagami? To dobrze trafiliście, bo dzisiaj na blogu zrobiłam klasykę – zapiekane szparagi otulone boczkiem, podawane z jajkiem w koszulce. Mniam!
Szparagi nie dość, że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dlatego każdemu polecam, aby chociaż raz na wiosnę zjadł danie ze szparagami, zwłaszcza że sezon na nie jest tak krótki.
Same szparagi można przygotować na wiele sposobów: można gotować w wodzie, na parze, grillować czy właśnie zapiekać. Same warzywo jest na tyle uniwersalne, że szparagi mogą być serwowane same, na przykład polane sosem holenderskim, ale mogą również stanowić dodatek do obiadu – co kto lubi i na co ma ochotę.
Przepis jest z jajkami w koszulce, ale jeżeli nie lubicie tak podanych jaj, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. 🙂 Smacznego!
Polecam również:
- Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
- Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem
- Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą
Szparagi umyj, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki (czasem wystarczy jedynie wygiąć szparag, aby końcówka złamała się w odpowiednim miejscu).
Otul szparagi boczkiem, dodaj pokrojony czosnek, posyp przyprawami (sól, pieprz, chili, papryka słodka) i wstaw do nagrzanego do 180*C. piekarnika
Piecz szparagi przez ok. 12-15 minut.
W międzyczasie przygotuj jajka w koszulce.
- Do zagotowanej wody wlej łyżkę octu i dosól.
- Intensywnie zamieszaj wodę, aż zrobi się wir wodny i przelej jajka (najlepiej przelać je do miseczki, każde oddzielnie).
- Gotuj przez 1 minutę.
Tak przygotowane jajka przełóż na zapieczone szparagi otulone boczkiem. Smacznego!
*Przepis jest na szparagi zapiekane, ale dla osób, które wolałyby ugotowaną wersję:
- w wysokim garnku ułóż szparagi pionowo, aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką.
- zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 7 minut. w wodzie z odrobioną cukru i soli.
Składniki
Przygotowanie
Szparagi umyj, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki (czasem wystarczy jedynie wygiąć szparag, aby końcówka złamała się w odpowiednim miejscu).
Otul szparagi boczkiem, dodaj pokrojony czosnek, posyp przyprawami (sól, pieprz, chili, papryka słodka) i wstaw do nagrzanego do 180*C. piekarnika
Piecz szparagi przez ok. 12-15 minut.
W międzyczasie przygotuj jajka w koszulce.
- Do zagotowanej wody wlej łyżkę octu i dosól.
- Intensywnie zamieszaj wodę, aż zrobi się wir wodny i przelej jajka (najlepiej przelać je do miseczki, każde oddzielnie).
- Gotuj przez 1 minutę.
Tak przygotowane jajka przełóż na zapieczone szparagi otulone boczkiem. Smacznego!
*Przepis jest na szparagi zapiekane, ale dla osób, które wolałyby ugotowaną wersję:
- w wysokim garnku ułóż szparagi pionowo, aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką.
- zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 7 minut. w wodzie z odrobioną cukru i soli.