Opcje wydruku

Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania12 min.Czas gotowania8 min.Całkowity czas20 min.

Kurczak curry

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 200 g piersi z kurczaka
 2 duże łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mleczka kokosowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
 1 saszetka ryżu (50g)
 1 łyżka curry
 3 cm startego imbiru/1 łyżeczka sproszkowanego
 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
 1 łyżka miodu
 sok z cytryny
 oliwa z oliwek
 natka pietruszki
 sól, pieprz
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Posiekaj na drobno cebulę wraz z czosnkiem.

2

Pokrój kurczaka w kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj chili, starty korzeń imbiru wraz z skórką z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-10 min.

3

W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

Podsmaż cebulę na średnim ogniu na oliwie z oliwek. Jak tylko cebula się zeszkli, wyjmij zamarynowanego kurczaka i usmaż na złoty kolor wraz z cebulą. Po 3 minutach dodaj łyżkę curry.

5

Zmniejsz ogień i stopniowo dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. Na koniec dodaj łyżkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.

6

Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz cytryną. Smacznego!