Opcje wydruku

Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami

Ilość porcji3 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE)
 300 g filetu z dorsza (może być ze skórką)
 1 cebula czerwona
 2 łyżki masła
 1 cytryna
 sól, pieprz, świeży rozmaryn
 ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże)
 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę.

2

Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%.

3

W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). Wstaw do nagrzanego piekarnika (200*C) na ok. 10 minut.

4

Ulubione warzywa możesz zapiec wraz z rybą i (będą wymagały jednak więcej czasu niż sama ryba, ok. 5-10 min więcej) albo zagotować bądź podsmażyć oddzielnie.

5

Podawaj z plasterkiem cytryny i świeżym rozmarynem.

Odżywianie

Porcje 3