Opcje wydruku

Domowy sos ze świeżych pomidorów

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

Domowy sos pomidorowy

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 4 duże pomidory
 2 ząbki czosnku
 1 mała cebula
 garść świeżej bazylii
 oliwa z oliwek
 1 łyżka cukru, najlepiej brązowego
 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili pieprz cayenne, kolendra, oregano
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę.

2

Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.

3

W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.

4

Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano czy kolendra (po 1-1,5 łyżeczce), a także łyżkę cukru.

5

Żeby sos był bardziej gęsty opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2