Opcje wydruku

Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie

Ilość porcji3 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie

SKŁADNIKI BURRITO (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 250 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego)
 1 czerwona papryka
 garść czarnych oliwek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 250 g przecieru pomidorowego (całe opakowanie)
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra
 oliwa z oliwek
 1 łyżeczka cukru brązowego
SKŁADNIKI CIASTO
 2 jajka
 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
 150 g jogurtu naturalnego gęstego
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ
1

Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

2

Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a następnie drobno pokrojoną paprykę oraz oliwki. Podsmaż aż warzywa zmiękną, następnie wylej przecier pomidorowy i duś wszystko na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru.

3

Po ok. 5 minutach dodaj przyprawy (paprykę, chili, bazylię, oregano, kolendrę) - wszystko po 1 łyżeczce. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś na małym ogniu.

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - PLACKI
4

Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.

5

Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.

6

Wyłóż farsz na placki - nie trzeba zawijać. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 3