Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą

szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka (dosłownie wielki bałagan), to danie pochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja!

Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą 😉 ) urozmaicenie.
Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening.

Smacznego!

Polecam również:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas20 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ)
 2 jajka
 2 duże pomidory
 2 ząbki czosnku
 garść świeżego szpinaku
 garść świeżej bazylii
 kilka kulek mozarelli
 przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz
 oliwa z oliwek, masło

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu.

2

Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz.

3

Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także świeżej bazylii.

4

Jak tylko szpinak się zetnie, dodaj jajka i kulki mozarelli. Całość dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut.
Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ)
 2 jajka
 2 duże pomidory
 2 ząbki czosnku
 garść świeżego szpinaku
 garść świeżej bazylii
 kilka kulek mozarelli
 przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz
 oliwa z oliwek, masło

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu.

2

Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz.

3

Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także świeżej bazylii.

4

Jak tylko szpinak się zetnie, dodaj jajka i kulki mozarelli. Całość dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut.
Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!

Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozarellą
Szakszuka ze szpinakiem

3 thoughts on “Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.