
Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą

Szakszuka (dosłownie wielki bałagan), to danie pochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja!
Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą 😉 ) urozmaicenie.
Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening.
Smacznego!
Polecam również:
- Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro
- Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu.
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz.
Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także świeżej bazylii.
Jak tylko szpinak się zetnie, dodaj jajka i kulki mozarelli. Całość dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut.
Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu.
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz.
Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także świeżej bazylii.
Jak tylko szpinak się zetnie, dodaj jajka i kulki mozarelli. Całość dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut.
Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!

3 thoughts on “Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą”