Opcje wydruku

Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozarellą

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania10 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas20 min.

szakszuka ze szpinakiem

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ)
 2 jajka
 2 duże pomidory
 2 ząbki czosnku
 garść świeżego szpinaku
 garść świeżej bazylii
 kilka kulek mozarelli
 przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz
 oliwa z oliwek, masło
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu.

2

Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz.

3

Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także świeżej bazylii.

4

Jak tylko szpinak się zetnie, dodaj jajka i kulki mozarelli. Całość dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut.
Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 1