Opcje wydruku

Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

Ilość porcjiCzas przygotowania20 min.Całkowity czas20 min.

Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

SKŁADNIKI (ILOŚĆ DLA 5 OSÓB)
 5 filetów matijas
 2 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego)
 sok z jednej pomarańczy
 sok z jednej limonki
 skórka z jednej pomarańczy
 garść czarnuszki
 czarny pieprz
 1/3 szklanki oliwy extra virgin
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą.
Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie).

2

Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Dodaj miód.

3

Zalej śledzie marynatą i odstaw na minimum 10 minut. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 5