Opcje wydruku

Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

Kotlet z fileta indyka - zdrowa panierka kukurydziana, fit panierka

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
Kotlety z filetów indyka
 300 g filetów z piersi indyka
 pół szklanki płatków kukurydzianych
 1 jajko
 oliwa z oliwek
 2 ząbki czosnku
 przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, rozmaryn, oregano
Dip pomidorowy
 2 pomidory
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 100 ml passaty lub przecieru pomidorowego
 70 ml mleczka kokosowego
 przyprawy: papryka słodka, chili, kolendra, imbir, sól, pieprz
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
KOTLETY
1

Pierś z indyka pokrój na kawałki i przy pomocy tłuczka uformuj kotleciki. W mięso z obu stron wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, chili, oregano), tak mniej więcej po 1 łyżeczce.

2

Rozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w płatkach kukurydzianych.

3

Podsmaż pierś na nagrzanej patelni z niewielką ilością oliwy - aż panierka zbije się w całość. Następnie przełóż kotlety do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe.

DIP POMIDOROWY
4

W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.

5

Sos duś przez ok. 5 minut, następnie wlej mleczko kokosowe i dodaj przyprawy - również po ok 1-1,5 łyżeczce. Energicznie wszystko wymieszaj - jak będzie za mało aromatyczne dopraw mocno kolendrą. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

6

Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2