Jak zrobić stek idealny? Zobacz prosty sposób!

Jak zrobić stek
Jak zrobić stek idealny? Zobacz prosty sposób!
5 (100%) 2 ocen[a/y]

Zrobienie steka to nie jest problem. Ot, wykładamy mięso na patelnię lub grilla i smażymy. Problem pojawia się kiedy chcemy zrobić stek, który jest po prostu dobry – soczysty i miękki, a przy tym bardzo aromatyczny. Jak to zrobić? Przepis poniżej. 🙂

Dobry stek to tak naprawdę dobre mięso wołowe. Najdelikatniejsza jest polędwica wołowa, chociaż często zamiast polędwicy, wybiera się rostbef lub antrykot. Żeby zrobić stek soczysty, pamiętajcie aby wybrać mięso z “marmurkowatą” powierzchnią, czyli z drobniutkimi przerostami tłuszczu, takimi cienkimi żyłkami. To dzięki nim po usmażeniu mięso będzie kruche, ale i soczyste.

A, właśnie – do smażenia najlepiej nada się patelnia grillowa lub żeliwna, odradzam wykorzystywania patelni teflonowej, ale też nie będzie tragedii jeśli tylko taką patelnię macie w posiadaniu. 🙂

Poniżej szczegółowy przepis. Trzymajcie się zasad a wszystko powinno pójść po Waszej myśli. Smacznego!

Zobaczcie również:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania5 min.Całkowity czas20 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI
 mięso wołowe: wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot
 masło klarowane/olej roślinny (np. rzepakowy)/oliwa rafinowana (nie extra virgin!)
 sól, pieprz
 opcjonalnie: rozmaryn
 ulubione dodatki, np. pomidor, szpinak

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Stek powinien mieć temperaturę pokojową, stąd wyjmij mięso z lodówki na 30-60 min. przed smażeniem i osusz na ręczniku kuchennym. Mięso oczywiście musi być umyte.

2

Posól mięso zanim położysz je na patelni - mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy je na patelni grillowej.

3

Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź tłuszcz. Poczekaj, aż będzie rozgrzany - tłuszcz ma się niemal palić na patelni, zanim wrzucimy tam mięso.

4

Wyłóż stek i smaż do takiego stopnia jaki chcesz uzyskać:
Generalna zasada jest taka, że na każdy 1 cm grubości steka, smaży się go 1 minutę z każdej strony - wtedy otrzymujemy medium/medium rare.

– blue – po ok. 1 min. z każdej strony.
– krwisty (rare) – po ok. 1-2 min. z każdej strony.
– średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony.
– średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony.
– dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej.

Wskazówka 1: stopień wypieczenia możesz sprawdzić poprzez naciskanie na steka - im twardszy, tym lepiej wysmażony!
Wskazówka 2: aby mieć dobrze wysmażony stek, smaż go dłużej, ale na mniejszym ogniu, lub po usmażeniu na patelni dodatkowo dopiecz w piekarniku.

5

Przy obracaniu steka nie nakłuwaj go widelcem, a używaj szczypców bądź łopatki.
Kiedy obrócisz mięso, posól jego zewnętrzną stronę.

6

Dopraw pieprzem dopiero wtedy kiedy ściągniesz mięso z patelni. Dla smaku można doprawić rozmarynem tuż przed podaniem.

7

Odczekaj ok 5 minut przed krojeniem - to bardzo ważne!
Dzięki temu stek będzie odpowiednio miękki, a wszystkie soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie.

Składniki

SKŁADNIKI
 mięso wołowe: wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot
 masło klarowane/olej roślinny (np. rzepakowy)/oliwa rafinowana (nie extra virgin!)
 sól, pieprz
 opcjonalnie: rozmaryn
 ulubione dodatki, np. pomidor, szpinak

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Stek powinien mieć temperaturę pokojową, stąd wyjmij mięso z lodówki na 30-60 min. przed smażeniem i osusz na ręczniku kuchennym. Mięso oczywiście musi być umyte.

2

Posól mięso zanim położysz je na patelni - mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy je na patelni grillowej.

3

Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź tłuszcz. Poczekaj, aż będzie rozgrzany - tłuszcz ma się niemal palić na patelni, zanim wrzucimy tam mięso.

4

Wyłóż stek i smaż do takiego stopnia jaki chcesz uzyskać:
Generalna zasada jest taka, że na każdy 1 cm grubości steka, smaży się go 1 minutę z każdej strony - wtedy otrzymujemy medium/medium rare.

– blue – po ok. 1 min. z każdej strony.
– krwisty (rare) – po ok. 1-2 min. z każdej strony.
– średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony.
– średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony.
– dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej.

Wskazówka 1: stopień wypieczenia możesz sprawdzić poprzez naciskanie na steka - im twardszy, tym lepiej wysmażony!
Wskazówka 2: aby mieć dobrze wysmażony stek, smaż go dłużej, ale na mniejszym ogniu, lub po usmażeniu na patelni dodatkowo dopiecz w piekarniku.

5

Przy obracaniu steka nie nakłuwaj go widelcem, a używaj szczypców bądź łopatki.
Kiedy obrócisz mięso, posól jego zewnętrzną stronę.

6

Dopraw pieprzem dopiero wtedy kiedy ściągniesz mięso z patelni. Dla smaku można doprawić rozmarynem tuż przed podaniem.

7

Odczekaj ok 5 minut przed krojeniem - to bardzo ważne!
Dzięki temu stek będzie odpowiednio miękki, a wszystkie soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie.

Jak zrobić stek idealny? Zobacz prosty sposób!
Jak zrobić stek idealny!
Stek z polędwicy wołowej rare/medium rare

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *