Jak zrobić stek idealny? Zobacz prosty sposób!
Zrobienie steka to nie jest problem. Ot, wykładamy mięso na patelnię lub grilla i smażymy. Problem pojawia się kiedy chcemy zrobić stek, który jest po prostu dobry – soczysty i miękki, a przy tym bardzo aromatyczny. Jak to zrobić? Przepis poniżej. 🙂
Dobry stek to tak naprawdę dobre mięso wołowe. Najdelikatniejsza jest polędwica wołowa, chociaż często zamiast polędwicy, wybiera się rostbef lub antrykot. Żeby zrobić stek soczysty, pamiętajcie aby wybrać mięso z „marmurkowatą” powierzchnią, czyli z drobniutkimi przerostami tłuszczu, takimi cienkimi żyłkami. To dzięki nim po usmażeniu mięso będzie kruche, ale i soczyste.
A, właśnie – do smażenia najlepiej nada się patelnia grillowa lub żeliwna, odradzam wykorzystywania patelni teflonowej, ale też nie będzie tragedii jeśli tylko taką patelnię macie w posiadaniu. 🙂
Poniżej szczegółowy przepis. Trzymajcie się zasad a wszystko powinno pójść po Waszej myśli. Smacznego!
Zobaczcie również:
- Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem
- Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej
- Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie
Stek powinien mieć temperaturę pokojową, stąd wyjmij mięso z lodówki na 30-60 min. przed smażeniem i osusz na ręczniku kuchennym. Mięso oczywiście musi być umyte.
Posól mięso zanim położysz je na patelni - mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy je na patelni grillowej.
Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź tłuszcz. Poczekaj, aż będzie rozgrzany - tłuszcz ma się niemal palić na patelni, zanim wrzucimy tam mięso.
Wyłóż stek i smaż do takiego stopnia jaki chcesz uzyskać:
Generalna zasada jest taka, że na każdy 1 cm grubości steka, smaży się go 1 minutę z każdej strony - wtedy otrzymujemy medium/medium rare.
– blue – po ok. 1 min. z każdej strony.
– krwisty (rare) – po ok. 1-2 min. z każdej strony.
– średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony.
– średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony.
– dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej.
Wskazówka 1: stopień wypieczenia możesz sprawdzić poprzez naciskanie na steka - im twardszy, tym lepiej wysmażony!
Wskazówka 2: aby mieć dobrze wysmażony stek, smaż go dłużej, ale na mniejszym ogniu, lub po usmażeniu na patelni dodatkowo dopiecz w piekarniku.
Przy obracaniu steka nie nakłuwaj go widelcem, a używaj szczypców bądź łopatki.
Kiedy obrócisz mięso, posól jego zewnętrzną stronę.
Dopraw pieprzem dopiero wtedy kiedy ściągniesz mięso z patelni. Dla smaku można doprawić rozmarynem tuż przed podaniem.
Odczekaj ok 5 minut przed krojeniem - to bardzo ważne!
Dzięki temu stek będzie odpowiednio miękki, a wszystkie soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie.
Składniki
Przygotowanie
Stek powinien mieć temperaturę pokojową, stąd wyjmij mięso z lodówki na 30-60 min. przed smażeniem i osusz na ręczniku kuchennym. Mięso oczywiście musi być umyte.
Posól mięso zanim położysz je na patelni - mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy je na patelni grillowej.
Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź tłuszcz. Poczekaj, aż będzie rozgrzany - tłuszcz ma się niemal palić na patelni, zanim wrzucimy tam mięso.
Wyłóż stek i smaż do takiego stopnia jaki chcesz uzyskać:
Generalna zasada jest taka, że na każdy 1 cm grubości steka, smaży się go 1 minutę z każdej strony - wtedy otrzymujemy medium/medium rare.
– blue – po ok. 1 min. z każdej strony.
– krwisty (rare) – po ok. 1-2 min. z każdej strony.
– średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony.
– średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony.
– dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej.
Wskazówka 1: stopień wypieczenia możesz sprawdzić poprzez naciskanie na steka - im twardszy, tym lepiej wysmażony!
Wskazówka 2: aby mieć dobrze wysmażony stek, smaż go dłużej, ale na mniejszym ogniu, lub po usmażeniu na patelni dodatkowo dopiecz w piekarniku.
Przy obracaniu steka nie nakłuwaj go widelcem, a używaj szczypców bądź łopatki.
Kiedy obrócisz mięso, posól jego zewnętrzną stronę.
Dopraw pieprzem dopiero wtedy kiedy ściągniesz mięso z patelni. Dla smaku można doprawić rozmarynem tuż przed podaniem.
Odczekaj ok 5 minut przed krojeniem - to bardzo ważne!
Dzięki temu stek będzie odpowiednio miękki, a wszystkie soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie.