
Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem.
Obficie polej sokiem z cytryny.
Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku.
Łososia możesz także zapiec w piekarniku bądź podsmażyć na standardowej patelni, jeżeli nie posiadasz patelni grillowej.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na maśle podsmaż czosnek, dodaj odrobinę wody i podsmaż szpinak. Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.
Wyłóż ugotowany makaron na talerz, następnie polej sosem szpinakowym i połóż łososia. Polej rybę jeszcze raz sokiem z cytryny, dosól, dopieprz. Smacznego!
2 porcje