Opcje wydruku

Grillowany łosoś ze szpinakiem i fetą

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 200 g świeżego łososia
 140 g makaronu razowego
 70 g szpinaku
 50 g sera feta
 2 ząbki czosnku
 sok z cytryny
 oliwa z oliwek, masło (po 1-2 łyżce)
 przyprawy: sól morska, pieprz, opcjonalnie rozmarym
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem.
Obficie polej sokiem z cytryny.

2

Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku.
Łososia możesz także zapiec w piekarniku bądź podsmażyć na standardowej patelni, jeżeli nie posiadasz patelni grillowej.

3

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.

4

Na maśle podsmaż czosnek, dodaj odrobinę wody i podsmaż szpinak. Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.

5

Wyłóż ugotowany makaron na talerz, następnie polej sosem szpinakowym i połóż łososia. Polej rybę jeszcze raz sokiem z cytryny, dosól, dopieprz. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2