Opcje wydruku

Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

Domowe podpłomyki z jajkiem i masłem czosnkowym - fit śniadanie na słono

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 120 g płatków owsianych/mąki owsianej
 pół szklanki ciepłej wody
 4 jajka
 10 g masła
 2 ząbki czosnku
 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
 przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
GRZANKI
1

Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Pomiń ten krok, jeśli używasz mąki owsianej.

2

Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, zrób dołeczek i stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciasto łyżką.
Następnie wyrób ciasto dłońmi, od czasu do czasu dodając wody, jeśli wyjdzie zbyt twarde.

3

Podziel ciasto na 4-5 części, uformuj z nich kulki i przykryj mokrą ściereczką/ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 5 minut.
Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm.

4

Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przełóż na talerz i przykryj ściereczką.

DODATKI
5

Masło wymieszaj z czosnkiem przetartym przez praskę i łyżeczką oregano oraz bazylii.

6

Sadzone jajka wyłóż na posmarowane masłem czosnkowym grzanki, udekoruj pomidorem i bazylią. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2