Butter chicken – klasyk kuchni indyjskiej (niskokaloryczny)

Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyk kuchni indyjskiej.
 

Butter chicken, dosłownie kurczak maślany, to niezwykle aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Połączenie soczystego mięsa z kurczaka i kremowego, aksamitnego sosu zachwyca korzenną nutą Garam Masala i przebijającym się aromatem masła orzechowego. Danie idealne na jesień i zimę, choć i w ciepłe dni znajdzie swoich amatorów.

Jeśli macie ochotę na aromatyczny i rozgrzewający obiad, zwłaszcza na chłodniejsze dni, to butter chicken będzie idealnym rozwiązaniem. Te indyjskie curry wyróżnia wyjątkowo soczysty kurczak! To wszystko zasługa marynaty z gęstego jogurtu, który zmiękcza mięso i gwarantuje, że kurczak będzie wspaniały i pełen aromatu. Oczywiście marynata to nie tylko jogurt, ale też przyprawy, które przeniosą Was do Indii. Znajdziecie tu m.in. garam masala, kurkumę czy korzenny imbir. Mmm, pycha!

Mój przepis na butter chicken przygotowałam w wersji odchudzonej, na bazie jogurtu naturalnego i niewielkiej ilości masła, w tym orzechowego. Jedna porcja podawana z 50g ryżu powinna wynosić ok. 500 kcal.

Kremowy butter chicken jest stworzony do podawania z delikatnym ryżem basmati albo chlebkiem naan. Wielbiciele pikantnych dań mogą też sypnąć dodatkową porcję płatków chili na talerz. 🙂 Smacznego!

Polecam także inne przepisy z kurczakiem:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas40 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 300 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
 1 papryka (pokrojona w kostkę)
 1 cebula (pokrojona w kostkę)
 3 ząbki czosnku
 15 g świeżego imbiru
 150 g gęstego jogurtu (np. typu islandzkiego bądź greckiego, wystarczy jedno opakowanie)
 200 g przecieru pomidorowego
 2 łyżki śmietanki 30%
 2 łyżeczki masła orzechowego
 2 łyżki masła
 przyprawy (ok 2 łyżeczki): kurkuma, papryka wędzona, garam masala, sól, chili pieprz cayenne, kolendra
 100 g ryżu (2 porcje)

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokryj w kosteczkę i przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą.

2

Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Patelnię posmaruj niewielką ilością masła i podsmaż kurczaka przez kilka minut.

4

W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5

Przełoż mięso do innego pojemnika i na tej samej patelni dodaj znowu niewielką ilość masła, podsmaż cebulę i papykę pokrojoną w kostkę.
Warzywa przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą (te same przyprawy, którymi przyprawiono kurczaka).

6

Dodaj 2 łyżeczki masła orzechowego, przecier pomidorowy i reszte opakowania jogurtu naturalnego.

7

Sos trzymaj jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym przełóż do blendera i dokładnie zblenduj.

8

Kurczaka, który był wcześniej odłożony, przełóż z powrotem na patelnię i polej zblendowanym sosem oraz niewielką ilością słodkiej śmietany.

9

Całość trzymaj na ogniu jeszcze chwilkę, by na koniec przyprawić wszystko kolendrą.
Podawaj z ryżem badź chlebkiem naan.
Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 300 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
 1 papryka (pokrojona w kostkę)
 1 cebula (pokrojona w kostkę)
 3 ząbki czosnku
 15 g świeżego imbiru
 150 g gęstego jogurtu (np. typu islandzkiego bądź greckiego, wystarczy jedno opakowanie)
 200 g przecieru pomidorowego
 2 łyżki śmietanki 30%
 2 łyżeczki masła orzechowego
 2 łyżki masła
 przyprawy (ok 2 łyżeczki): kurkuma, papryka wędzona, garam masala, sól, chili pieprz cayenne, kolendra
 100 g ryżu (2 porcje)

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokryj w kosteczkę i przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą.

2

Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Patelnię posmaruj niewielką ilością masła i podsmaż kurczaka przez kilka minut.

4

W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5

Przełoż mięso do innego pojemnika i na tej samej patelni dodaj znowu niewielką ilość masła, podsmaż cebulę i papykę pokrojoną w kostkę.
Warzywa przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą (te same przyprawy, którymi przyprawiono kurczaka).

6

Dodaj 2 łyżeczki masła orzechowego, przecier pomidorowy i reszte opakowania jogurtu naturalnego.

7

Sos trzymaj jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym przełóż do blendera i dokładnie zblenduj.

8

Kurczaka, który był wcześniej odłożony, przełóż z powrotem na patelnię i polej zblendowanym sosem oraz niewielką ilością słodkiej śmietany.

9

Całość trzymaj na ogniu jeszcze chwilkę, by na koniec przyprawić wszystko kolendrą.
Podawaj z ryżem badź chlebkiem naan.
Smacznego!

Butter chicken, klasyk kuchni indyjskiej [niskokaloryczny]
Butter chicken – klasyk kuchni indyjskiej (niskokaloryczny)

2 thoughts on “Butter chicken – klasyk kuchni indyjskiej (niskokaloryczny)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *