
Pierś z kurczaka pokryj w kosteczkę i przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą.
Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Patelnię posmaruj niewielką ilością masła i podsmaż kurczaka przez kilka minut.
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przełoż mięso do innego pojemnika i na tej samej patelni dodaj znowu niewielką ilość masła, podsmaż cebulę i papykę pokrojoną w kostkę.
Warzywa przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą (te same przyprawy, którymi przyprawiono kurczaka).
Dodaj 2 łyżeczki masła orzechowego, przecier pomidorowy i reszte opakowania jogurtu naturalnego.
Sos trzymaj jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym przełóż do blendera i dokładnie zblenduj.
Kurczaka, który był wcześniej odłożony, przełóż z powrotem na patelnię i polej zblendowanym sosem oraz niewielką ilością słodkiej śmietany.
Całość trzymaj na ogniu jeszcze chwilkę, by na koniec przyprawić wszystko kolendrą.
Podawaj z ryżem badź chlebkiem naan.
Smacznego!
0 porcje