Opcje wydruku

Butter chicken, klasyk kuchni indyjskiej [niskokaloryczny]

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania15 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas40 min.

Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyk kuchni indyjskiej.

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 300 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
 1 papryka (pokrojona w kostkę)
 1 cebula (pokrojona w kostkę)
 3 ząbki czosnku
 15 g świeżego imbiru
 150 g gęstego jogurtu (np. typu islandzkiego bądź greckiego, wystarczy jedno opakowanie)
 200 g przecieru pomidorowego
 2 łyżki śmietanki 30%
 2 łyżeczki masła orzechowego
 2 łyżki masła
 przyprawy (ok 2 łyżeczki): kurkuma, papryka wędzona, garam masala, sól, chili pieprz cayenne, kolendra
 100 g ryżu (2 porcje)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokryj w kosteczkę i przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą.

2

Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Patelnię posmaruj niewielką ilością masła i podsmaż kurczaka przez kilka minut.

4

W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5

Przełoż mięso do innego pojemnika i na tej samej patelni dodaj znowu niewielką ilość masła, podsmaż cebulę i papykę pokrojoną w kostkę.
Warzywa przypraw jedną łyżeczką kurkumy, papryki wędzonej, garam masala, chili pieprz cayenne i solą (te same przyprawy, którymi przyprawiono kurczaka).

6

Dodaj 2 łyżeczki masła orzechowego, przecier pomidorowy i reszte opakowania jogurtu naturalnego.

7

Sos trzymaj jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym przełóż do blendera i dokładnie zblenduj.

8

Kurczaka, który był wcześniej odłożony, przełóż z powrotem na patelnię i polej zblendowanym sosem oraz niewielką ilością słodkiej śmietany.

9

Całość trzymaj na ogniu jeszcze chwilkę, by na koniec przyprawić wszystko kolendrą.
Podawaj z ryżem badź chlebkiem naan.
Smacznego!

Odżywianie

0 porcje

Serving size