Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej

Przepis na pączki
 

Przepis na pączki nie tylko przyda się na Tłusty Czwartek – czasem ma się ochotę zjeść puszyste pączki na specjalną okazję bądź „o tak o”. 🙂

Pączki tradycyjne przygotowałam w dwóch wariantach – wersji klasycznej i nieco odchudzonej, bo pieczonej. Obie smakują wyśmienicie, chociaż wiadomo – wersja pieczona będzie w smaku bardziej przypominała słodką bułeczkę bądź drożdżówkę, zaś wersja smażona… no chyba nie muszę nic mówić, przepis na pączki mówi sam za siebie. 🙂

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryjcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta należy uformować pączki (pamiętajcie o nadzieniu!) i pozostawić do wyrośnięcia.

Lubicie słodycze? Polecam w takim razie:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania1 godzina 10 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas1 godzina 30 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 15 PĄCZKÓW)
 800 g mąki pszennej (typ 450 albo 650)
 8 g suchych drożdży (ok. 25g świeżych)
 5 żółtek
 5 łyżeczek cukru
 100 g masła (pół kostki)
 1/2 litra mleka (można trochę mniej)
 1 l oleju
 ulubione dodatki: dżem, lukier, cukier puder, itp.

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki dodawaj po trochu, wyrabiając ciasto.
Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy/kieliszek rumu.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Rozwałkuj i szklanką odbij kulki na pączki, następnie rękami wyrób kulisty kształt. W międzyczasie można nadziać też pączki dżemem/marmoladą.
NADZIENIE SPOSÓB 1: Na połowę krążków ze szklanki nałóż nadzienie i przykryj pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlep.
NADZIENIE SPOSÓB 2: Wyłóż nadzienie na środek krążka, zbierz rogi do środka i rękami wyrób kolisty kształt.
Wyrobione pączki odstaw na 20 min.

4

PIECZENIE: Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.

5

SMAŻENIE: Usmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C.
Pączki wkładaj wyrośniętą stroną w dół i smaż ok. 2 minut z jednej strony.
Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł.

POSYPKA/POLEWA
6

Pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże.

7

Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 15 PĄCZKÓW)
 800 g mąki pszennej (typ 450 albo 650)
 8 g suchych drożdży (ok. 25g świeżych)
 5 żółtek
 5 łyżeczek cukru
 100 g masła (pół kostki)
 1/2 litra mleka (można trochę mniej)
 1 l oleju
 ulubione dodatki: dżem, lukier, cukier puder, itp.

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki dodawaj po trochu, wyrabiając ciasto.
Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy/kieliszek rumu.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Rozwałkuj i szklanką odbij kulki na pączki, następnie rękami wyrób kulisty kształt. W międzyczasie można nadziać też pączki dżemem/marmoladą.
NADZIENIE SPOSÓB 1: Na połowę krążków ze szklanki nałóż nadzienie i przykryj pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlep.
NADZIENIE SPOSÓB 2: Wyłóż nadzienie na środek krążka, zbierz rogi do środka i rękami wyrób kolisty kształt.
Wyrobione pączki odstaw na 20 min.

4

PIECZENIE: Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.

5

SMAŻENIE: Usmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C.
Pączki wkładaj wyrośniętą stroną w dół i smaż ok. 2 minut z jednej strony.
Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł.

POSYPKA/POLEWA
6

Pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże.

7

Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.

Przepis na pączki domowe – smażone i pieczone
Przepis na pączki
Pączki smażone
Przepis na pączki
Na pierwszym planie pączki pieczone 🙂

2 thoughts on “Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *