Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki dodawaj po trochu, wyrabiając ciasto.
Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy/kieliszek rumu.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Rozwałkuj i szklanką odbij kulki na pączki, następnie rękami wyrób kulisty kształt. W międzyczasie można nadziać też pączki dżemem/marmoladą.
NADZIENIE SPOSÓB 1: Na połowę krążków ze szklanki nałóż nadzienie i przykryj pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlep.
NADZIENIE SPOSÓB 2: Wyłóż nadzienie na środek krążka, zbierz rogi do środka i rękami wyrób kolisty kształt.
Wyrobione pączki odstaw na 20 min.
PIECZENIE: Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.
SMAŻENIE: Usmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C.
Pączki wkładaj wyrośniętą stroną w dół i smaż ok. 2 minut z jednej strony.
Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł.
Pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże.
Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.
0 porcje