Opcje wydruku

Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas20 min.

Przepis na kaszotto

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 250 g dyni
 2 ząbki czosnku
 50 g kaszy jęczmiennej (1 opakowanie)
 0,70 l bulionu warzywnego
 1 łyżka masła
 natka pietruszki
 papryka suszona, sól, pieprz
 1 kieliszek wina białego wytrawnego (opcjonalnie)
 1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Na małym ogniu roztop masło w rondlu, po czym dodaj dynię pokrojoną w kosteczkę.

2

Dynię smaż aż zmięknie, następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, sól, pieprz oraz suszoną paprykę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj kaszę.

3

Dodaj lampkę wina i poczekaj aż się wygotuje (opcjonalnie).

4

Stopniowo dolewaj bulion (najlepiej domowy a nie z kostki) i poczekaj aż się wygotuje.

5

Tak przygotowane danie posyp pietruszką. Opcjonalnie kaszotto można lekko zabielić łyżką śmietany, ale danie smakuje bardzo dobrze również bez śmietany. Co kto lubi. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2