Opcje wydruku

Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania8 min.Czas gotowania12 min.Całkowity czas20 min.

Makaron z cukinią

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 ½ średniej wielkości cukinii
 1 szklanka makaronu
 2 duże pomidory
 150 g fasolki szparagowej
 2 łyżki masła
 świeża bazylia
 sól, pieprz, cukier (najlepiej brązowy)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ugotuj makaron al dente oraz fasolkę zgodnie z instrukcją na opanowaniu. Jeśli używasz świeżej fasolki - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki (pamiętaj aby do fasolki dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego).

2

Cukinię obierz, pokrój na paseczki i podduś w wodzie po fasolce.

3

W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę w misce, tak żeby zatrzymać sok. Obficie posól i popieprz.

4

Do dużego garnka dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory wraz z sokiem, makaron, cukinię oraz dwie garście pokrojonych liści świeżej bazylii. Wymieszaj wszystko i dodaj masło.

5

Tak przygotowane danie podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając składniki, aż masło się rozpuści. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2