
Pierś z kurczaka pokryj w paseczki, natrzyj niewielką ilością soli (można ten krok pominąć, jeśli bulion będzie słony), pieprzem, tymiankiem, oregano i suszoną papryką.
Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka aż się zarumieni, następnie zdejmij go z patelni i odstaw na talerz.
Na pozostawionym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry.
Dodaj świeży szpinak i poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory.
Całość zalej świeżym bulionem (jeżeli nie masz bulionu to dolej wody, tylko potem mocniej dopraw sos), dodaj passatę Jamar BIO, ciecierzycę Jamar BIO i śmietanę.
Kiedy sos zgęstnieje dodaj ponownie pierś z kurczaka, przykryj patelnią i duś wszystko razem ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu.
Następnie odkryj patelnię, posyp sos startym parmezanem i przez kilka minut duś kurczaka, aż sos jeszcze się lekko zredukuje.
Danie najlepiej podawać z niewielką ilością makaronu. :) Smacznego!
4 porcje