Opcje wydruku

Kremowa pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ilość porcji4 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas35 min.

Kremowa pierś kurczaka w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE)
 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 kilka suszonych pomidorów w oliwie – pokrojonych
 2 łyżki passaty Jamar BIO
 3 łyżki ciecierzycy Jamar BIO w zalewie
 1 opakowanie świeżego szpinaku
 30 g startego parmezanu lub dowolnego twardego i pikantnego sera
 2 łyżki oleju
 250 ml bulionu
 200 g śmietanki 30% bądź 18%
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokryj w paseczki, natrzyj niewielką ilością soli (można ten krok pominąć, jeśli bulion będzie słony), pieprzem, tymiankiem, oregano i suszoną papryką.

2

Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka aż się zarumieni, następnie zdejmij go z patelni i odstaw na talerz.

3

Na pozostawionym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry.

4

Dodaj świeży szpinak i poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory.

5

Całość zalej świeżym bulionem (jeżeli nie masz bulionu to dolej wody, tylko potem mocniej dopraw sos), dodaj passatę Jamar BIO, ciecierzycę Jamar BIO i śmietanę.

6

Kiedy sos zgęstnieje dodaj ponownie pierś z kurczaka, przykryj patelnią i duś wszystko razem ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu.

7

Następnie odkryj patelnię, posyp sos startym parmezanem i przez kilka minut duś kurczaka, aż sos jeszcze się lekko zredukuje.

8

Danie najlepiej podawać z niewielką ilością makaronu. :) Smacznego!

Odżywianie

Porcje 4