Opcje wydruku

Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i serem feta

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godzina

Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i serem feta

SKŁADNIKI
CIASTO
 150 g zmielonych płatków owsianych
 100 g mąki orkiszowej
 pół łyżeczki soli
 120 g zimnego masła
 kilka łyżek zimnej wody
FARSZ
 1/2 cukinii
 1/2 bakłażana
 100 ml jogurtu naturalnego
 2 jajka
 1 mała cebula
 2 ząbki czosnku
 3 garście świeżego szpinaku (bądź kilka kostek mrożonego)
 100 g sera feta
 oliwa z oliwek, masło
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Zmielone płatki owsiane zmieszaj z mąką i solą, następnie wkrój zimne masło i rozgnieć rękami na kruszonkę.

2

Dodaj wodę i wyrób ciasto przez krótką chwilę, następnie zawiń je w kulę, owij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.

3

Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na papier do pieczenia. Posyp mąką dookoła, rozwałkuj tworząc koło i przełóż wraz z papierem do formy na tartę.
Dokładnie wyklej brzegi ciasta i piecz przez 190°C przez 15 minut.

FARSZ
4

Kiedy ciasto będzie się piekło, pokrój cukinię i bakłażan w kostkę, cebulę na piórka i czosnek w plasterki.

5

Na maśle i oliwie podsmaż najpierw cebulę aż się zeszkli, potem dodaj cukinię i bakłażan.

6

Dolej odrobinę wody i dodaj szpinak wraz z czosnkiem. Jak tylko szpinak zmięknie, wsyp połowę pokruszonej fety. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.

7

Na koniec do farszu dodaj jogurt naturalny z rozrobionymi jajkami i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.

8

Na podpieczony spód ciasta wyłóż farsz i posyp pozostałymi kawałkami sera feta. Piecz w 190°C (termoobieg) przez 30 minut. Smacznego!