Opcje wydruku

Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania7 min.Czas gotowania8 min.Całkowity czas15 min.

Pomysł na szybki obiad - fasolka farmera

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 35 dag boczku wędzonego, pokrojonego w plasterki
 2 ząbki czosnku
 1 puszka fasolki czerwonej
 1 cytryna
 ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
 sól, pieprz
 natka pietruszki
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Boczek umyj, pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj żadnego oleju czy oliwy (chyba że musisz, wtedy dodaj tylko 1 łyżkę), gdyż boczek sam w sobie jest bardzo tłusty. Podsmażaj go tak przez 5 min, energicznie przy tym mieszając.

2

Pokrój w plasterki czosnek i dodaj do boczku.

3

Jak boczek będzie już chrupiący na patelni, dodaj sól, pieprz i pół łyżeczki chili pieprz cayenne. To bardzo ważne, żeby nie przesadzić z chili – wtedy potrawa może wyjść bardzo ostra.

4

Dodaj umytą fasolkę i obficie polej sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Ja jeszcze dodałam boczniaka, jako test, ale absolutnie można obejść się bez niego.

5

Dodaj natkę pietruszki i ew. inne przyprawy. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 2