Opcje wydruku

Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas45 min.

Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 1 jajko
 100 g mąki pszennej
 pół kg ziemniaków
 1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego)
 3 ząbki czosnku
 masło
 garść suchych pomidorów
 1/4 opakowania fety
 sól
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. SZYBKO zgnieć aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.

2

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Od góry zrób delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.

3

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

4

Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem.

5

Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz suszone pomidory. Smaż wszystko około 3 minuty – aż feta się rozpuści. Tak przygotowany sos dodaj do kluseczków.

6

Podawaj gnocchi jako dodatek do dań z ulubionym sosem bądź jako pełnoprawny obiad.

Odżywianie

Porcje 2