Opcje wydruku

Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany

Ilość porcji4 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas30 min.

Zupa z dyni

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)
 ½ średniej wielkości dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego (najlepiej domowej roboty), jeśli nie macie czasu to ½ kostki zakupionej w sklepie
 1 Imbir obrany i przetarty na tarce
 curry, kminek, chili pieprz cayenne (dla tych co chcą ostrzejszą wersję)
 natka pietruszki do ozdoby
 sól, pieprz
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180*. Nie usuwaj skórki z dyni.

2

W międzyczasie podgrzej bulion (albo domowej roboty albo z kostki).

3

Po 20 minutach wyjmij dynię, obierz ją ze skórki, pokrój w kosteczki, i dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem do garnka. Zmiel wszystko na spójną masę. Opcjonalnie, dla tych którzy chcą zwiększyć kaloryczność posiłku, można dodać śmietankę do zup i zmiksować z resztą składników.

4

Gotując połączone składniki dopraw imbirem, solą, pieprzem, curry, kminkiem i chili – tutaj trzeba stopniowo dodawać przyprawy aż każdy znajdzie idealne połączenie. I voilà!

Odżywianie

Porcje 4