Opcje wydruku

Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy)

Ilość porcji

Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) - warsztaty kulinarne

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI)
Tarta
 ½ opakowania ciasta francuskiego
 ½ dyni piżmowej
 1 młoda cukinia
 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 garść rukoli
 3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby
 garść liści szpinaku
Śledzie
 3 filety śledziowe
 ½ pora (biała część)
 100 ml oleju rzepakowego
 1 łyżka octu spirytusowego
Dodatki
 oliwa z oliwek
 pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 cytryna/limonka
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ciasto francuskie rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez kilka minut, aż ciasto lekko podrośnie.

2

Następnie środek ciasta nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. W przepisie w książce rekomendowane jest jeszcze obciążenie dodatkowo ciasta fasolą lub grochem, żeby nam nie urosło za bardzo, ale jak dokładnie przykryjesz je papierem do pieczenia, to też będzie dobrze.
Ciasto piecz przez 12-15 minut.

3

Dynię pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, skropl oliwą z oliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę.
Odstaw wszystko na 15-20 minut.

Tarta
5

W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą. Dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny bądź limonki. Można jeszcze dodać startą skórkę z limonki dla smaku.

6

Cukinię pokrój w cienkie plastry i na niewielkiej ilości oliwy obsmaż obu stron. Odłóż na bok.

7

Pokrój borowiki na kawałki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dopraw pieprzem.

8

Wystudzone ciasto francuskie:
- posmaruj śmietaną z rukolą,
- następnie ułóż plastry cukinii,
- potem wyłóż świeży szpinak (w książce jest napisane, aby go zblanszować, ale wystarczy go lekko obmyć i posiekać; tak właśnie robiliśmy na warsztatach), dzięki temu tarta będzie bardziej chrupiąca,
- dodaj kawałki zamarynowanego śledzia.
- Na koniec wyłóż na tartę dynię pokrojoną w kostkę wraz z grzybami.
- Całość dla smaku skropl sokiem z cytryny bądź limonki.

Smacznego!

Odżywianie

Porcje 0