Opcje wydruku

Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

Szybki przepis na cukinię - fit spaghetti napoli

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 1 duża cukinia
 2 marchewki (opcjonalnie)
 3 duże pomidory (bądź 2 puszki)
 4 ząbki czosnku
 1 cebula
 oliwa z oliwek
 przyprawy: chili, papryka słodka, rozmaryn (po 1 łyżeczce), oregano (3 łyżeczki), sól, pieprz, świeża bazylia
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
 starty parmezan (opcjonalnie)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plasterki (nie trzeba obierać). Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.
Opcjonalne: do dania dodaj również 3 obrane marchewki, pokrojone tak samo jak cukinia.

2

Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i plasterki czosnku. Odstaw na chwilę.

3

Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami (chili, papryka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz).

4

Podduś przecier pomidorowy przez kilka minut, następnie dodaj cebulę i plasterki czosnku i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze w/w przyprawami i garścią świeżej bazylii.
Jeżeli sos wyszedł za rzadki można go lekko zagęścić niewielką ilością koncentratu pomidorowego.

5

Nie blanszuj cukinii (oraz marchewek) wcześniej, ponieważ wystarczająco zmiękną w sosie - dodaj warzywa już pocięte na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił je sos. Podduś wszystko przez kilka minut.

6

Danie podawaj ze świeżą bazylią i opcjonalnie startym parmezanem.

Odżywianie

Porcje 0