Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plasterki (nie trzeba obierać). Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.
Opcjonalne: do dania dodaj również 3 obrane marchewki, pokrojone tak samo jak cukinia.
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i plasterki czosnku. Odstaw na chwilę.
Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami (chili, papryka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz).
Podduś przecier pomidorowy przez kilka minut, następnie dodaj cebulę i plasterki czosnku i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze w/w przyprawami i garścią świeżej bazylii.
Jeżeli sos wyszedł za rzadki można go lekko zagęścić niewielką ilością koncentratu pomidorowego.
Nie blanszuj cukinii (oraz marchewek) wcześniej, ponieważ wystarczająco zmiękną w sosie - dodaj warzywa już pocięte na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił je sos. Podduś wszystko przez kilka minut.
Danie podawaj ze świeżą bazylią i opcjonalnie startym parmezanem.
Porcje 0