Opcje wydruku

Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

Ilość porcji3 PorcjeCzas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)
 1 kg maślaków
 2 łyżki śmietany 18%
 1 cebula
 masło
 natka pietruszki
 sól, pieprz
 opcjonalnie: chili, sos pomidorowy, liść laurowy
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia. Aby obrać maślaka uchwyć nożem brzeg kapelusza i oderwij skórkę.

2

Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie.

3

Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę.

4

Zagotuj grzyby w mocno solonej wodzie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby, zostawiając ok 1/2 l wywaru.

5

Podsmaż cebulę na maśle, dodaj grzyby i troszkę pozostałego wywaru. W zależności, ile chcesz zrobić sosu, dolewaj stopniowo wywar. Duś grzyby przez ok. 10 minut.

6

Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz.

7

Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 0