Opcje wydruku

Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania18 godzinCzas gotowania40 min.Całkowity czas18 godzin 40 min.

Przepis na chleb żytni na zakwasie - pełnoziarnisty z dodatkami

SKŁADNIKI (1 CHLEB)
FAZA 1 „PÓŁKWAS” (DZIEŃ 1: najwygodniej zacząć o godz. 20-21)
 52 g wody (ciepłej)
 109 g zakwasu
 26 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (bądź mąki żytniej typ 720)
 30 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
FAZA 2 (DZIEŃ 2: najwygodniej zacząć ok. godz. 6-9 rano, po 12h)
I Zaczyn, czyli „KWAS WŁAŚCIWY”
 1 cały „półkwas” z Fazy 1 (ok. 218g)
 109 g wody
 52 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (bądź mąki żytniej typ 720)
 57 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
II „NAMACZANKA”
 65 g słonecznika łuskanego/pestek dyni/innych ulubionych ziaren
 7 g maku (opcjonalnie)
 165 g wody
 26 g miodu
FAZA 3 „GAROWANIE” (DZIEŃ 2: najwygodniej zacząć ok. 16-19, po ok. 10-12h)
 1 zaczyn z Fazy 2 („kwas właściwy”)
 1 namaczanka z Fazy 2
 9 g soli
 109 g mąki pszennej chlebowej typ 750
 109 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
 (zamiast mieszaniny mąk można użyć 218 g mąki żytniej typ 720)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA (foremka 12x21 cm)
FAZA 1: „PÓŁKWAS”
1

Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach).
"Półkwas" powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany,

2

Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą.
Po czasie w zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą strukturę.

FAZA 2:
Zaczyn, czyli „KWAS WŁAŚCIWY”
3

Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach).

4

Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą.
Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę.

II „NAMACZANKA”
5

Wymieszaj dokładnie składniki aż miód się rozpuści.
Odstaw.

FAZA 3: „GAROWANIE”
6

Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach).

7

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

8

(opcjonalnie) Posyp wierzch chleba ulubionymi dodatkami (ja posypałam prażonymi nasionami słonecznika).

FAZA 4: PIECZENIE
9

Jak ciasto wyrośnie (najlepiej jakby było poniżej brzegów formy o ok. 1,5 cm), wstaw chleb do nagrzanego do 220*C piekarnika.

10

Piecz w:
- 220*C przez 10 min.
- 190*C przez 30/35 min.

11

Wystaw do wystygnięcia.
Smacznego!