
Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach).
"Półkwas" powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany,
Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą.
Po czasie w zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą strukturę.
Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach).
Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą.
Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę.
Wymieszaj dokładnie składniki aż miód się rozpuści.
Odstaw.
Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach).
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
(opcjonalnie) Posyp wierzch chleba ulubionymi dodatkami (ja posypałam prażonymi nasionami słonecznika).
Jak ciasto wyrośnie (najlepiej jakby było poniżej brzegów formy o ok. 1,5 cm), wstaw chleb do nagrzanego do 220*C piekarnika.
Piecz w:
- 220*C przez 10 min.
- 190*C przez 30/35 min.
Wystaw do wystygnięcia.
Smacznego!
0 porcje