Opcje wydruku

Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania50 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godzina 20 min.

Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami

SKŁADNIKI (1 BLASZKA 20x35 cm)
CIASTO
 200 g mąki tortowej
 200 g cukru
 4 jajka
 3 płaskie łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 12 łyżek oleju/oliwy z oliwek
 1 słoiczek wiśni w zalewie z alkoholem
 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
KREM
 30 g cukru pudru
 330 ml śmietanki 36% albo 30%
 250 g serka mascarpone
 1 łyżka kakao
POLEWA
 2 łyżki kakao
 100 ml mleka
 3 łyżki masła
 1 łyżka cukru pudru / 3 kostki czekolady mlecznej
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Białka odseparuj od żółtek. Ubij białka, następnie wciąż miksując dodaj stopniowo cukier a potem żółtka.

2

Wszystkie suche składniki (mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia) stopniowo dosypuj do ciasta, na przemian z olejem. Miksuj na wolnych obrotach.

3

Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.

KREM
4

Śmietankę ubij, następnie dodaj cukier puder, kakao i serek mascarpone.

5

Połówkę ciasta nasącz winem i posmaruj wiśniami w zalewie alkoholowej. Wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta.

POLEWA
6

Mleko podgrzej na małym ogniu i dodaj cukier/czekoladę plus kakao. Dodaj masło i energicznie wszystko wymieszaj aż składniki się rozpuszczą.

7

Polewę wylej na ciasto i posyp ulubionymi dodatkami. Ja posypałam startą czekoladą mleczną i wiórkami kokosowymi. Smacznego!