Opcje wydruku

Pieczony łosoś z rozmarynem podawany z purée z marchwi

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas35 min.

Pieczony łosoś z rozmarynem podawany z purée z marchwi

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA DWIE PORCJE)
 200 g świeżego łososia
 3 spore marchwie
 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
 2 ząbki czosnku
 sok z cytryny
 przyprawy: rozmaryn, lubczyk, sól, pieprz
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Łosoś
1

Filety z łososia dokładnie umyj i sprawdź czy nie zostało w nich ości.
Można ściągnąć skórkę z ryby, ale ja osobiście odradzam - dzięki temu łosoś będzie bardziej chrupiący.

2

Umytego łososia wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie wsmaruj w niego sól, pieprz, lubczyk i przede wszystkim - rozmaryn (obtocz przyprawami z każdej strony).
Wszystko posyp plasterkami czosnku.

3

Do naczynia żaroodpornego wyłóż roztopione masło - możesz je posypać solą.
Następnie do naczynia przełóż łososia i ułóż go skórką do góry (bardzo ważne!).

4

Polej rybę obficie sokiem z cytryny, dodaj na wierzch ew. kolejną porcję przypraw.

5

Piecz rybę przez 25 min. w 180*C.
Łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczony jest bez dodatków - dzięki temu będzie idealnie soczysty.

6

Po wyjęciu z piekarnika obficie skropl rybę jeszcze raz sokiem z cytryny.

Purée
7

Marchewki zagotuj aż będą miękkie.

8

Posyp solą, pieprzem, dodaj czosnek i opcjonalnie rozmaryn.

9

Zblenduj wszystko na gładką całość.

Odżywianie

Porcje 0