Opcje wydruku

Kaszotto roślinne – przepis wegański | warsztaty PlantON BIO

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

Kaszotto roślinne - przepis wegański warsztaty PlantON BIO

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 100 g kaszy pęczak
 pół pęczka zielonych szparagów
 1 cebula
 1 szczypior
 pół średniego selera
 vegangurt PLANTON BIO
 2 łyżki ziaren kuminu
 1 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
"Skwarki" z selera
1

Pokrój seler w kostkę, następnie wymieszaj "skwarki" z łyżką sosu sojowego i łyżeczką wędzonej papryki.

2

Odstaw na bok.
Jeżeli masz chwilę czasu, to seler możesz odstawić na pół godziny/godzinę do lodówki, aby "skwarki" się zamarynowały.

Kasza
3

Kaszę opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa
4

Na suchej patelni przed 2-3 minuty upraż ziarna kuminu i następnie przełóż go do miski obok.

5

Patelnię osusz i na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym podsmaż szparagi i cebulę pokrojoną w grubsze plasterki. Pamiętaj, aby szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić (po skosie) w spore plasterki.
W trakcie smażenia szparagów dodaj końcówki na sam koniec smażenia, tak żeby się nie pokruszyły.

6

Na drugiej patelni podsmaż "skwarki" z selera, aż zbrązowieje - seler powinien być chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.

7

Do szparagów dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę i podduś przez kilka minut.
Następnie dodaj seler i podsmaż wszystkie warzywa na wolnym ogniu przez chwilę.

8

Warzywa wymieszaj z wegangurtem PLANTON BIO, czyli wege „jogurtem” kokosowym.

9

Posól i popieprz według preferencji, następnie posyp wszystko prażonym kuminem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 0