Opcje wydruku

Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania1 godzinaCzas gotowania45 min.Całkowity czas1 godzina 45 min.

Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową

SKŁADNIKI
CIASTO
 300 g mąki pszennej, tortowej
 5,50 g suchych drożdży - 3 płaskie łyżeczki (ok. 20 g świeżych drożdży)
 100 g cukru
 80 g masła
 2 jajka
 pół szklanki ciepłej wody/mleka
 szczypta soli
 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 ulubione bakalie (opcjonalnie)
POLEWA
 1/2 puszki masy krówkowej
 wiórki kokosowe
 opcjonalnie, do ozdoby: kolorowa posypka, koraliki
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, woda/mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Opcjonalnie dodaj ulubione bakalie i przełóż do formy z kominem, wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 20 minut.

4

Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.

POLEWA
5

Masę krówkową przelej do rondelka i ugotuj na niewielkim ogniu, aż będzie płynna.

6

Masę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Opcjonalnie możesz ozdobić kolorową posypką, orzechami i koralikami (jak na zdjęciu). Smacznego!