Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, woda/mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Opcjonalnie dodaj ulubione bakalie i przełóż do formy z kominem, wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 20 minut.
Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.
Masę krówkową przelej do rondelka i ugotuj na niewielkim ogniu, aż będzie płynna.
Masę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Opcjonalnie możesz ozdobić kolorową posypką, orzechami i koralikami (jak na zdjęciu). Smacznego!