Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Pomiń ten krok, jeśli używasz mąki owsianej.
Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, zrób dołeczek i stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciasto łyżką.
Następnie wyrób ciasto dłońmi, od czasu do czasu dodając wody, jeśli wyjdzie zbyt twarde.
Podziel ciasto na 4-5 części, uformuj z nich kulki i przykryj mokrą ściereczką/ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 5 minut.
Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm.
Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przełóż na talerz i przykryj ściereczką.
Masło wymieszaj z czosnkiem przetartym przez praskę i łyżeczką oregano oraz bazylii.
Sadzone jajka wyłóż na posmarowane masłem czosnkowym grzanki, udekoruj pomidorem i bazylią. Smacznego!
Porcje 0