Opcje wydruku

Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 300 g mąki
 ok. pół szklanki wody
 150 g twarogu chudego bądź półtłustego
 2 łyżki skwarków ze słoniny (ok. 30 g pokrojonej słoniny)
 2 plasterki boczku wędzonego
 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny
 sól
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników.

2

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki.

3

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

4

Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące.
Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. :)

5

Do kluseczków dodaj rozkruszony ser i wymieszaj ze skwarkami. Polej niewielką ilością tłuszczu ze słoniny i boczku, i dokładnie wymieszaj. Posól obficie dla smaku. Smacznego!

Odżywianie

Porcje 0